Бяло Вино

Совиньон блан

Мускат отонел

Белите вина на Изба Калиакра са създадени с любов от най-доброто бяло грозде в нашите лозя –  брано ръчно след внимателна селекция при достигане на оптимална захарност, за най-добър краен резултат.

Как се прави бяло вино

Има няколко различни технологични решения, касаещи производството на бяло вино. Изходната точка при всички тях е типа вино, който искаме да получим – свежо с цитрусови аромати, плътно с по – изявена структура или с потенциал за стареене и контакт с дъбова дървесина. Всичко това е свързано най-вече с изходната суровина във винопроизводството. Производството на вино започва от лозето, всекидневния контрол, селекция на гроздето още по време на гроздобера и прибиране на висококачествено грозде достигнало физиологична зрялост и с захарно съдържание 19-21 % и ТК между 7-9 г/л.

Охлаждането

е почти задължителна операция в технологичната схема на бялото вино. Следва сулфитирането – при бялото грозде използването на серен двуокис е задължително още в начална фаза, за да предотвратим започването на окислителни процеси, които имат негативно влияние върху цвета и аромата на бъдещото вино.

Ронкане и смачкване

са операции, особено важни при производството на бели вина. Чрез ронкане се отделят зърната от чепките на гроздето, така че последните да не участват в по-нататъшния процес и да компрометират качеството на произведеното вино. Чрез смачкване се разкъсват ципите и се нарушава целостта на клетките на месестата част (но не и на семките), за да се образува мъст, която е основата на бъдещото вино.  Почти при всички ароматни бели сортове – като Мускат Отонел, Совиньон Блан, Траминер и др., може да се приложи и мацерация (настойване) на гроздовата каша, с цел извличане на ароматни компоненти от ципите на гроздето.

Бистрене

Следва отделяне или отцеждане на течната от твърдата фаза, с цел отстраняване на ципите. Полученият гроздов сок е все още мътен, затова се утаява и се прилага операцията бистрене – извличане на бистрия слой от утайката. Така подготвената мъст се засява с чиста култура винени дрожди.

Ферментация

Алхохолната ферментация е съпроводена с ежедневен контрол и взимане на проби от ферментиращата мъст, като се следят температурата, плътността и алкохола. Готовото вече вино се бистри, стабилизира и съзрява преди да се бутилира.

Сухо бяло вино Мускат Отонел - бутилка 750 мл.

Опитайте качествени сортови вина от Изба Калиакра

Насладете се на Мускат отонел и Совиньон блан – лимитирани серии сухи бели вина в бутилка 750 мл. или Мускат отонел наливно в кутия 3л. или 5л.

Бяло сухо вино Совиньон блан - бутилка 750 мл