Бяло Вино

Совиньон блан

Мускат отонел

Белите вина на Изба Калиакра са създадени с любов от най-доброто бяло грозде в нашите лозя –  брано ръчно след внимателна селекция при достигане на оптимална захарност, за най-добър краен резултат.
Чаши с бяло вино Ризлинг от Изба Калиакра, гр. Каварна

Как се прави бяло вино

Има няколко различни технологични решения, касаещи производството на бяло вино. Изходната точка при всички тях е типа вино, който искаме да получим – свежо с цитрусови аромати, плътно с по – изявена структура или с потенциал за стареене и контакт с дъбова дървесина. Всичко това е свързано най-вече с изходната суровина във винопроизводството. Производството на вино започва от лозето, всекидневния контрол, селекция на гроздето още по време на гроздобера и прибиране на висококачествено грозде достигнало физиологична зрялост и с захарно съдържание 19-21 % и ТК между 7-9 г/л.

Ето и основните етапи в производството на бяло вино

Охлаждането

е почти задължителна операция в технологичната схема на бялото вино. Следва сулфитирането – при бялото грозде използването на серен двуокис е задължително още в начална фаза, за да предотвратим започването на окислителни процеси, които имат негативно влияние върху цвета и аромата на бъдещото вино.

Ронкане и смачкване

са операции, особено важни при производството на бели вина. Чрез ронкане се отделят зърната от чепките на гроздето, така че последните да не участват в по-нататъшния процес и да компрометират качеството на произведеното вино. Чрез смачкване се разкъсват ципите и се нарушава целостта на клетките на месестата част (но не и на семките), за да се образува мъст, която е основата на бъдещото вино.  Почти при всички ароматни бели сортове – като Мускат Отонел, Совиньон Блан, Траминер и др., може да се приложи и мацерация (настойване) на гроздовата каша, с цел извличане на ароматни компоненти от ципите на гроздето.

Бистрене

Следва отделяне или отцеждане на течната от твърдата фаза, с цел отстраняване на ципите. Полученият гроздов сок е все още мътен, затова се утаява и се прилага операцията бистрене – извличане на бистрия слой от утайката. Така подготвената мъст се засява с чиста култура винени дрожди.

Ферментация

Алхохолната ферментация е съпроводена с ежедневен контрол и взимане на проби от ферментиращата мъст, като се следят температурата, плътността и алкохола. Готовото вече вино се бистри, стабилизира и съзрява преди да се бутилира.

Сухо бяло вино Мускат Отонел - бутилка 750 мл.
Бутилка бяло вино Мускат Отонел на Изба Калиакра
Бяло вино Ризлинг на Изба Калиакра, бутилка 750 ml
Немски Ризлинг реколта 2019, бутилка 750 мл. Изба Калиакра.

Опитайте качествени сортови вина от Изба Калиакра

Насладете се на Мускат отонел, Ризлинг и Совиньон блан – лимитирани серии сухи бели вина в бутилка 750 мл. или Мускат отонел наливно в кутия 3л. или 5л.

Вино Совиньон блан на Изба Калиакра в бутилки 375 и 750 мл
Бяло сухо вино Совиньон блан в бутилки 750 и 375 мл.