Бяло вино

Как се прави бяло вино?

Има няколко различни технологични решения, касаещи  производството на бяло вино. Изходната точка при всички тях е типа вино който искаме да получим – свежо с цитрусови аромати, плътно с по – изявена структура или  с потенциал за стареене и контакт с дъбова дървесина. Всичко това е свързано най-вече с изходната суровина във винопроизводството.

Производството на вино започва от от лозето, всекидневния контрол, селекция на гроздето още по време на гроздобера и прибиране на висококачествено грозде достигнало физиологична зрялост и с захарно съдържание 19-21 % и ТК между 7-9 г/л.
Охлаждането е почти задължителна операция в технологичната схема на бялото вино, следва сулфитирането  – при бялото грозде използването на  серен двуокис е задължително още в начална фаза,  за да предотвратим започването на окислителни процеси, които имат негативно влияние върху цвета и аромата на бъдещото вино. Ронкане и смачкване на гроздето, а в зависимост от типа вино може да се приложи и мацерация (настойване) на гроздовата каша, с цел извличане на ароматни компоненти от ципите на гроздето –  почти при всички ароматни бели сортове – като Мускат Отонел, Совиньон Блан, Траминер и др.
Следва бистрене на гроздовата мъст и засяване с чиста култура винени дрожди. Алхохолната ферментация е съпроводена с ежедневен контрол и взимане на проби от ферментиращата мъст, следят се температурата, плътността и алкохола. Готовото вече вино се бистри, стабилизира и съзрява преди да се бутилира.

 „Агродес АА“ ООД предлага на търговската мрежа  чисто сортови вина от  собствени лозя от сорта Мускат Отонел и Совиньон Блан в бутилка от 750 мл. и наливно вино от сорта Мускат Отонел в кутия от 3л. и 5 л.