Червено вино

Изба Калиакра предлага първото си червено вино - Каберне совиньон реколта 2018

Вино за дълголетие!


Червеното вино наистина е ключът към здравето и дълголетието и това се доказа в средата на 90-те години на XX век. То съдържа едно вещество, наречено ресвератрол (един от полифенолите в червеното вино), което е идеалният провокатор за дълголетие на клетката! Факт.

Съдържанието на танин в червеното вино всъщност е основната разлика между червените и белите вина.
Като цяло червените вина са по-сложни от белите вина, т.е. при тяхното дегустиране се усещат много повече аромати и вкусови компоненти (което е логично, като се има предвид, че те съдържат най-малко едно нещо в повече от белите, а именно – танин).
Червените вина се различават също така много повече в стиловете, отколкото белите. Това се дължи отчасти на факта, че технолозите разполагат с повече средства за стилизиране на дадено червено вино (т.е. повече начини да манипулират виното, да променят отделни фази от производствения процес, за да получат накрая определен вид или стил вино, който те искат). Например, ако винарите оставят сока в контакт с ципите за дълго време, виното става по-таниново, по-тръпчиво в устата, като силен чай (силно таниновите вина ви карат да  усещате чувство на стипчивост). От друга страна, по краткия контакт на виното с твърдите части предполага едно по-меко и по-малко таниново, с подчертан плодов вкус вино.

Още по време на алкохолната ферментация технолога трябва да вземе решение за бъдещото червено вино, какъв тип ще бъде, ще отлежава ли в бъчва или ще се реализира като младо вино на пазара. Потенциал за стареене имат почти всички червени сортове, но в световен мащаб може би най- разпространения червен винен сорт е Каберне совиньон.