За нас

Изба Калиакра е малка бутикова винарска изба в гр. Каварна, проект на фирма „Агродес“ ЕООД.  Произвежда лимитирани серии висококачествени вина със Защитено географско указание (ЗГУ). Компанията обезпечава виноматериалите за своите вина от 300 дка собствени лозя, обработва и 150 дка градини за зеленчукопроизводство.

Изба Калиакра е малка бутикова винарска изба в гр. Каварна, проект на фирма „Агродес АА“.  Произвежда лимитирани серии висококачествени вина със Защитено географско указание (ЗГУ). Компанията обезпечава виноматериалите за своите вина от 300 дка собствени лозя, обработва и 150 дка градини за зеленчукопроизводство.

Агродес ЕООД

Началото

Компания „Агродес“  ЕООД гр. Каварна е с основна дейност производство на вино и земеделие. Въпреки специалната рождена дата, фирмата се развива бързо и успешно следва своя план. Началото бе поставено с осигуряване на терените за първите лозови масиви и тяхното засаждане. През следващите две години продължи разширяването на лозята и разнообразяването на сортовете, започна и развитието на зеленчукопроизводството. Първото собствено вино на Изба Калиакра, Мускат Отонел, излезе на пазара през 2016 г.

Настоящи постижения

Към 2021 г. Изба Калиакра предлага на пазара асортимент от бутикови вина в лимитирани серии, наливни бяло, червено вино и розе, както и Мускатова ракия.  Сортовете са Мускат отонел, Шардоне, Ризлинг, Совиньон блан, Розе, Мерло и Сира. Собственото винопроизводство реализира все още малка част от гроздето от лозята, останалото се предлага на други производители. Вината на Изба Калиакра вече набират популярност и извън пределите на Каварна и региона. Зеленчуковите градини на „Агродес“ също вече са предпочитано място за набавяне на свежи сезонни зеленчуци, а пъпешите се превърнаха в запазена марка на фирмата.

Бъдещи проекти

Следващата стъпка в развитието на Изба Калиакра е изграждането на нова представителна сграда, в която да се посрещат клиенти и да се организират винени дегустации и други събития. В момента има изработени и одобрени проекти за изграждане на винарска изба със стаи за гости и дегустационна в с. Българево, находяща се на 6 км. от гр. Каварна, по пътя за нос Калиакра и отстояща се на 7 км. от лозовите масиви. Капацитетът й ще бъде за обработка на 200 тона грозде и винифицирането на 100 000 литра вино. Реализирането на проекта предстои да започне в най-скоро време.
Работим и върху нови вина, които да ви предложим в най-близко бъдеще. А след това? Разбира се, имаме още много големи планове за по-нататък, но нека не издаваме всичко.

Визия

Основен фактор за нашите успехи е преплитането на традиции и иновации във всяка наша дейност. Инвестирали сме в модерна техника и сме подбрали сериозен екип от опитни специалисти, всеки с визия за актуалните постижения в своята област. Каварна е регион с богати традиции в лозарството и винарството, както и в земеделието като цяло. Нашата визия е да ценим и пазим това наследство, като го обогатим чрез използване на съвременни технологии и следване на последните тенденции при производството на вино. Този подход ни позволява да предлагаме на пазара интересни вина, да сме по-независими от климатичните условия, да сме надежден доставчик за нашите партньори.

Отглеждане на грозде за вино

Агродес ЕООД е регистриран гроздопроизводител в Регионалната Лозаро – Винарска Камара „Черноморски район“ с ИН на лозарското стопанство 24350640283. Притежава сертификат за произход на винено грозде, предназначено за производство на вина със ЗГУ.

Хубавото вино се прави от хубаво грозде, затова Изба Калиакра се стреми към затваряне на цикъла чрез производство на собствен виноматериал.  
Лозовите масиви на „Агродес“ ЕООД се намират в землището на гр. Каварна и влизат в пределите на Черноморския винаро-лозарски район, известен със своите сухи и полусухи бели вина. Успяхме да докажем, че в този микрорайон прекрасно виреят и червени винени сортове грозде. Освен традиционните за региона Мускат отонел и Совиньон блан, тук отглеждаме още Ризлинг и Шардоне. От червените винени сортове предлагаме Мерло, Кабарне совиньон и Кабарне фран, както и не толкова популярните Сира и Пино ноар. 

Извършваме и консултации, свързани с проектиране и засаждане на нови лозя.

Зеленчукопроизводство

Освен основната ни дейност, свързана с производство на вино и отглеждане на лозята, ние имаме и доста успешен опит в градинарството – на площ от 150 дка. край Каварна се простират зеленчуковите градини на „Агродес“ ЕООД. Всички площи са със съвременна поливна система, с което зеленчукопроизводството не зависи от неблагоприятните климатични условия, свързани с продължителни периоди на засушаване, характерни за тази част на страната.
Утвърдихме се като един от най-добрите производители на пъпеш в Каварна и региона. Всяка година се засаждат площи от по 100 дка пъпеши от сортовете Кехлибар, Конкурент, Хибрид 15. Част от тях са ранно производство, чрез отглеждане на разсад в полиетиленови оранжерии, засадени в последствие на мулч с капков маркуч и покрити с полиетиленови тунели. Друга част е сеитба на разсад и директна сеитба на семка. По този начин се постига наличие на пресни пъпеши от началото на юли до края на август.
Освен това отглеждаме ранен пипер, камби, лук за глави с директна сеитба, чушки рибка и домат рома.
Със всичко това се цели да се постигне едно добро сеитбообръщение и ангажиране на работната ръка почти целогодишно.